' Point Of View: Έχω ένα όνειρο..

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Έχω ένα όνειρο..


“ Έχω ένα όνειρο, ότι τα τέσσερα μικρά παιδιά μου θα ζήσουν μια μέρα σ’ ένα έθνος όπου δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από το χαρακτήρα τους.”

Martin Luther King

 Η συγκεκριμένη φράση , η οποία εκφωνήθηκε από τον πάστορα στο επάγγελμα Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ , αποτελεί την χαρακτηριστικότερη φράση για τα δικαιώματα του ανθρώπου.  Σαν χθες ,10 Δεκεμβρίου , το 1948  υιοθετήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών  η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποτελούμενη από 30 άρθρα .
Με αυτήν την κίνηση εδραιώθηκε ένα παγκόσμιο καθεστώς προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας . « Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα» αναφέρει το  Άρθρο 1 . Επίσης στο άρθρο 3 αναφέρεται ότι « κάθε άτομο έχει δικαίωμα στην ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια».

Δυστυχώς στην σημερινή παγκόσμια κοινωνία πολλά από τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται με την σιωπηρή ανοχή, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, από τον ΟΗΕ. Τα παραδείγματα πολλά: εμφύλιος στην Συρία,  μεγάλα ποσοστά φτώχειας και ανέχειας στις αφρικανικές χώρες κυρίως σε αυτές  που δεν βρέχονται από θάλασσα. Επίσης έχουμε  κρούσματα ρατσισμού , ανεργίας και αστέγων ακόμα και σε αναπτυγμένες χώρες. Ακόμη στην κατηγορία των καταπατήσεων συγκαταλέγεται και ο πολιτικός περιορισμός ,  η απαγόρευση δηλαδή του εκλέγειν και εκλέγεσθε στις χώρες κυρίως της Μέσης Ανατολής.


 Η σύγχρονη διεθνής πραγματικότητα επιβάλει την συνεισφορά όλων μας στο να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο. Πώς όμως θα το πετύχουμε αυτό ; Μέσω των κοινωνικών κινημάτων και της συνεργασίας των πολιτών . Η μόνη λύση για να διαφυλάξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να  μεταλαμπαδεύσουμε έναν καλύτερο κόσμο στα παιδία μας  είναι να αξιώσουμε ένα καλύτερο μέλλον  σήμερα.  Να αγωνιστούμε για το παιδί στην Αιθιοπία που δεν έχει πόσιμο νερό . Για την μητέρα στο Χαλέπι  που έχει  χάσει την οικογένεια της στους βομβαρδισμούς. Για την κοπέλα στο Πακιστάν που θέλει να σπουδάσει και να μορφωθεί.  Για την ισότητα των γυναικών και την αλληλεγγύη  στους μη έχοντες.

  Ας γίνει λοιπόν η 10η Δεκεμβρίου μέρα-σύμβολο  συλλογισμού και προβληματισμού για την πορεία της παγκόσμιας κοινωνίας και του παγκόσμιου συνόλου.  Να μην εφησυχάσουμε όμως σχετικά με αυτό το γεγονός. Κάθε μέρα  να ξυπνάμε με την ιδέα του να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο μέσω των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης του κάθε ανθρώπου να ζήσει την ζωή του έτσι όπως θέλει .

 ‘’Πολύ περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο απασχολούν τα σπορ παρά τα ανθρώπινα δικαιώματα’’

Samuel.P.Huntington  Αμερικάνος Πολιτικός Επιστήμονας

Θάνος Παγκούτσος
(Αφιερωμένο σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για έναν ελεύθερο και καλύτερο  κόσμο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου