' Point Of View: Η Ιστορία των Χριστουγέννων

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Η Ιστορία των Χριστουγέννων

Δεκέμβρη μου, με πάγωσες
και πώς να ξεπαγώσω;
Μήνα μου σαρακοστιανέ
καλέ, Χριστουγεννιάτη!
[Ελληνική]

Δεκέμβρης
Μήνας Χριστουγέννων και ο τελευταίος μήνας κάθε έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο.
Μήνας εορταστικών στολισμών .
Το τζάκι έχει ήδη ανάψει ενώ  σε πολλά σπίτια μεγάλες πιατέλες γεμάτες με μελομακάρονα και κουραμπιέδες δεσπόζουν επιβλητικά πάνω στα τραπέζια .
Το χαρακτηριστικότερο στοιχείο του μετά το κρύο φυσικά είναι τα Χριστούγεννα .
Το διάστημα αυτό των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων ονομάζεται και Δωδεκαήμερο.

Ας κάνουμε λοιπόν μια αναδρομή στην ιστορική πραγματικότητα για να δούμε πως τα Χριστούγεννα  καθιερώθηκαν ως παγκόσμια αργία στις 25 Δεκεμβρίου.
Τα Χριστούγεννα όπως όλοι μας γνωρίζουμε εκπροσωπούν την ετήσια  εορτή για την γέννηση του Χριστού .
Σύμφωνα με την παράδοση η αρχαιότερη ομιλία για τα Χριστούγεννα εκφωνήθηκε το 376 μ.Χ από τον Μέγα Βασίλειο στην Καισαρεία της Καππαδοκίας.
Επί Πάπα Ιούλιου Α’ τα Χριστούγεννα σταμάτησαν να εορτάζονται μαζί με τα Θεοφάνεια και ως μέρα εορτασμού θεσπίστηκε η 25 Δεκεμβρίου . Μέρα κατά την οποία στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία  εορτάζονταν η μεγάλη εθνική εορτή του Αήττητου Ήλιου ή αλλιώς Μίθρα , περσικού θεού του φωτός και της σοφίας που είχε ταυτιστεί με τον ελληνικό θεό Ήλιο. Έτσι λοιπόν η επιλογή αυτής της μέρας δεν ήταν τυχαία αλλά είχε κυρίως σκοπό την αντικατάσταση των παγανιστικών εορτών όπως ήταν τα Σατουρνάλια (γιορτής αρκετά παρόμοιας με αυτή των Χριστουγέννων), που επικρατούσαν εκείνα τα χρόνια.

Η θέσπιση της 25 Δεκεμβρίου ως ημέρα γεννήσεως και εορτασμού του Χριστού με τον χρόνο επικράτησε σε όλη την χριστιανική κοινότητα πέρα της Αρμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας η οποία ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να την εορτάζει μαζί με τα Θεοφάνεια .
Βέβαια ο ορισμός της ημερομηνίας αυτής ως ημέρας γέννησης του Ιησούς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα .
Τα στοιχεία και οι μαρτυρίες που προέρχονται από την Καινή Διαθήκη  μας δίνουν μια ασαφή εικόνα σχετικά με την γέννηση του. Έτσι η ακριβής χρονολόγηση είναι σχεδόν αδύνατη. Αυτό που μπορούμε να καταλάβουμε με σιγουριά είναι πως η ιστορία του Χριστού εναρμονίζεται με τα γεγονότα των χρόνων 7 με 6 π.Χ ή 4 με 1 π.Χ.
Αυτό προκύπτει από τον λάθος υπολογισμό του αστρονόμου Διονύσιου του Μικρού ο οποίος τον 4ο αιώνα έθεσε ως έτος γέννησης το 754 από κτίσεως Ρώμης αντι του 747 όπως έπρεπε. Επομένως αν ένας επανακαθορισμός του παγκόσμιου ημερολογίου ήταν δυνατός αυτός θα μας πήγαινε 7 χρόνια νωρίτερα .
Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το Άστρο της Βηθλεέμ. Κατά τον Κέπλερ και άλλους αστρολόγους υπήρξε όντως ένα παρόμοιο αστρολογικό φαινόμενο εκείνη την περίοδο από το οποίο πήγαζε η λάμψη που αναφέρεται και το οποίο οφείλεται στην συνάντηση των τριών πλανητών ,του Κρόνου ,του Δία και της Αφροδίτης.

Παρόλα αυτά υπάρχουν στοιχεία από την Αγία Γραφή που ορίζουν στο περίπου πότε τοποθετείται η γέννηση .
Η απογραφή που διέταξε ο Αύγουστος Καίσαρας απαιτούσε ο καθένας να απογραφεί στην πόλη του πράγμα που σήμαινε ταξίδι μιας εβδομάδας ή και περισσότερο . Η απογραφή αποσκοπούσε στην ενίσχυση του φορολογικού συστήματος και της στρατολόγησης γεγονός που θα δυσαρεστούσε τους υπηκόους οπότε ο Καίσαρας θα απέφευγε να το κάνει χειμώνα προς αποφυγή ακόμα μεγαλύτερης δυσαρέσκειας .
Στοιχείο που μας δείχνει πως η γέννηση δεν έγινε το χειμώνα είναι επίσης τα ποίμνια που αναφέρονται πως ήταν στους αγρούς καθώς επίσης και οι βοσκοί που τα φύλαγαν με βάρδιες , πράγμα που ήταν αδύνατο μέσα στο καταχείμωνο .
Έτσι η γέννηση του τοποθετείται από πολλούς στις αρχές του φθινοπώρου .
Ο υπολογισμός αυτός μπορεί να πραγματοποιηθεί και  με βάση την ημερομηνία θανάτου .
Το γεγονός δηλαδή πως όταν ξεκίνησε την διδασκαλία του ήταν 30 χρονών και την άσκησε για περίπου τρεισήμισι χρόνια.
Επομένως καταλαβαίνουμε πως ο ορισμός της 25 Δεκεμβρίου ως μέρας εορτασμού της γέννησης έγινε με σκοπό την αντικατάσταση άλλων εορτών άλλων θρησκειών.

Το εθιμοτυπικό των Χριστουγέννων ξεκινάει στην ουσία την επομένη της γιορτής του αποστόλου Φιλίππου στις 14 Νοέμβρη, μέρα που ονομάζεται και Μικρή αποκριά, καθώς ξεκινάει η νηστεία των 40 ημερών ή αλλιώς η Μικρή Σαρακοστή . Μέσα στα έθιμα περιλαμβάνονται στολισμός δέντρου ή καραβιού για την Ελλάδα , ανταλλαγή δώρων και ιστορίες με καλικάντζαρους .  Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίστηκε στην Ελλάδα στα βασιλικά ανάκτορα όταν ήταν βασιλιάς ο Όθων .

Τα Χριστούγεννα βέβαια παραμένουν και η μεγαλύτερη καταναλωτική γιορτή στον κόσμο καθώς όλα τα έθιμα δημιουργούν σημαντική διακίνηση προϊόντων. Σε πολλά καταστήματα μάλιστα τα κέρδη των πωλήσεων για τις γιορτές των Χριστουγέννων αντιστοιχούν στο μισό των ετήσιων πωλήσεων .
Χριστούγεννα είναι η εποχή που τα παιδιά λένε στον Άη-Βασίλη τι δώρο θέλουν και οι μεγάλοι το πληρώνουν. Δημόσιο έλλειμμα είναι όταν οι μεγάλοι λένε στην κυβέρνηση τι δώρο θέλουν και τα παιδιά τους το πληρώνουν.



Richard Lamm

Καλές Γιορτές
                                                        Καζάκος Δ. Αλέξανδρος 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου