' Point Of View: Τί ξέρεις για την Coca-Cola;

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Τί ξέρεις για την Coca-Cola;



  
  Η ιστορία της ξεκινά το 1886 απο έναν φαρμακοποιό, τον  John Stith Pemberton, εφευρέτη της Coca-Cola, η οποία, όσο ζούσε, χρησιμοποιούνταν μόνο ως φάρμακο.

 Μετά το θάνατό του, ο Asa Griggs Candler αγόρασε τη φόρμουλα της Coca-Cola και το εμπορικό της σήμα το 1889 και ίδρυσε την γνωστή σε όλους μας Coca Cola Company το 1892 στην Αμερική. Έτσι, προωθήθηκε στην αγορά ένα ποτό με εκχυλίσματα κοκαϊνης και φυσικό αεριούχο νερό, παίρνοντας την ιδέα απο ένα κρασί με απόσταγμα κοκαϊνης που κυκλοφορούσε ήδη στην Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα. Όταν το 1903 η κοκαϊνη τέθηκε εκτός νόμου, η εταιρία αναγκάστηκε να την αντικαταστήσει με καφεϊνη.

Τον πρώτο κιόλας χρόνο, σύμφωνα με έρευνες, οι πωλήσεις της έφταναν τα εννέα ποτήρια ημερησίως, ενώ σήμερα στις ΗΠΑ καθημερινά καταναλώνονται περίπου 6.000.000 φιάλες.




Σίγουρα έχετε ακούσει κάποιες φήμες για τη μυστική συνταγή της:

Πολλοί υποστηρίζουν ότι μόνο δύο άτομα τη γνωρίζουν και ότι το καθένα απο αυτά κατέχει τη μισή ενώ άλλοι θεωρούν ότι αυτά τα δύο άτομα που τη γνωρίζουν, τη γνωρίζουν ολόκληρη.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το αντίγραφο αυτής της συνταγής βρίσκεται ασφαλισμένο στην τράπεζα ''SunTrust Bank'' στην Ατλάντα απο το 1919.

Παρόλα αυτά, η Coca-Cola δε θα μπορούσε να κυκλοφορεί στο εμπόριο με κρυφά συστατικά καθώς υπάρχουν πολλοί οργανισμοί τροφίμων που οφείλουν να προστατεύουν τους καταναλωτές και εξάλλου τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του αναψυκτικού πρέπει να αναγράφονται στη συσκευασία. Το μυστικό επομένως, κρύβεται στην εκτέλεση της συνταγής αυτής!

Τον Απρίλιο του 1985 αποφασίστηκε η αλλαγή της σύνθεσης του διάσημου αναψυκτικού, για πρώτη φορά έπειτα από 99 χρόνια. Σε δοκιμές γεύσης ο κόσμος ενθουσιάστηκε, αλλά στον πραγματικό κόσμο οι άνθρωποι είχαν αναπτύξει ένα βαθύ συναισθηματικό δέσιμο με την αυθεντική Coca-Cola και εκλιπαρούσαν να τους τη δώσουν πίσω. Οι κριτικοί αποκάλεσαν την κίνηση αυτή ως τη μεγαλύτερη γκάφα στο μάρκετινγκ που είχε γίνει ποτέ. Έτσι, τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου η αυθεντική συνταγή επέστρεψε στην αγορά ως Coca Cola Classic, και τοποθετήθηκε δίπλα στη New Coke.

Η Coca-Cola σήμερα έχει δεχθεί σοβαρές κριτικές για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, για το επιθετικό της μάρκετινγκ με στόχο τα παιδιά, για υψηλά επίπεδα εντομοκτόνων στα προϊόντα της, για την κατασκευή εργοστασίων στη Γερμανία στα οποία εργάζονταν σκλάβοι, για την καταστροφή του περιβάλλοντος, και για μονοπωλιακές πρακτικές.

Εικόνες απο τις πρώτες διαφημίσεις της:
   




Κλείνοντας, θα λέγαμε ότι κατέχει μέχρι και σήμερα μία σίγουρη θέση στα οικογενειακά μας τραπέζια και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να έχει για αρκετό καιρό ακόμα.



Ειρήνη Βαρυτιμιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου